Gymnastikföreningen Kroppskultur – förkortat GFK och Kropps i dagligt tal –bildades 1920.
14 år senare på hösten 1934 kom handbollen på allvar in i bilden då handbollssektionen bildades på Kafé Maxim.
Det var några utav gymnasterna i föreningen som samlades och ville vara en del av handbollen i Bohuslän-Dal som varit levande sedan 1931 då det spelades en serie i Bohusläns Regementes gymnastiksal med lag ifrån Bollklubben, Läroverket, Atletklubben, Regementet, Uddevalla IS, Cykelamatörerna samt IFK.
Man spelade dock handboll som GF Kroppskultur innan handbollssektionen bildades, man blev bland annat distriktsmästare på våen 1934 och säsongen 1934/35 vann man serien och gick upp i Div. II där man även mötte lag ifrån Göteborg och Borås vilket var stora avstånd på den tiden. Sejouren i Div. II varade dock bara i en säsong och man spelade sedan i Div. III på resten utav 30-talet som då enbart omfattade lag ifrån Uddevalla.
Man höll sig under denna tiden med A-, B- och ibland också ett C-lag. Träningsmöjligheterna var under 30-talet ytterst begränsade och man höll till i regementets gymnastiksal men också Rimnersvallen eller helt enkelt på någon gårdsplan. Kriget närmade sig dock och regementets lokaler behövdes nyttjas till annat men matcherna spelades fortfarande där. Inträdet kostade 25 öre och spelarna bar fram bänkar för den ibland 600 personer stora publikskaran, med så många åskådare på plats betydde detta samtidigt att man krympte planens bredd och i ribbstolarna runt planen hängde det fullt med entusiastiska åskådare.
1940 invigdes så Idrottshallen och man hade därmed gjort sitt i regementets gymnastiksal. Säsongen 1945/46 vann man så Div. III i strid med IFK Uddevalla men i kvalspelet räckte man inte till mot Jönköping Södra och IFK Skövde. Året därpå lyckades man dock ta sig upp i Div. II efter en rafflande batalj mot Baltichov, det berättas att målvakten Gösta Johansson hade fått ett par alldeles för stora skor på fötterna och i slutskedet av matchen så räddade han ett skott med tåspetsen och man var således klara för spel i Div. II. När man sedan skulle intaga segermiddagen på Hotell Billingen så var långbordet redan bokat och uppdukat för Baltichov, så de hade definitivt tagit ut segern i förskott. Man höll sig sedan kvar i Div. II under två säsongen innan Uddevalla HK tog sug upp och representerade "korpstan" under lika lång tid. Trots den nybyggda idrottshallen så var ändå träningsmöjligheterna begränsade och man tränade i läroverkets gymnastiksal två gånger i veckan, men på grund utav krigsläget så var oftast inte mer än halva laget närvarande under träningarna. Under denna tid var de stora namnen Ebbe Ljungberg, Knut och Allan Svensson (senare Svernling), Nils "Snärten" Andersson, Sigge Jonsson och storskytten Bengt Lindgren.
GFK fortsatte att spela i Div. III fram till 1955/56 då man vann Västgötaserien med endast en förlust under säsongen. Sejouren i Div. II 56/57 blev som tidigare kortvarig och man fick fortsätta i Div. III. Under denna tid höll föreningen ett A-, B- samt juniorlag som var framgångsrika i Västsvenska Juniorserien som då innehöll lag ifrån de fyra Allsvenska lagen RIK, Heim, Majorna samt IFK Borås. Tennisen fick dock stort utrymme i Uddevalla under denna tid och högst två timmars träningstid kunde anslås per vecka. Hela GFK bestod under denna period av cirka 200 medlemmar och högst hälften av dessa var med i handbollssektionen. De flesta spelarna ägnade sig även åt fotboll och då i Oddevold, handbollsspel var dock inte något som fotbollsklubben gillade och förbud kom handbollsspel förekom. Denna tids stora profiler var bland annat Lars "Slaktarn" Olsson (senare Allsvensk i fotboll hos GAIS och i handboll för RIK), Charles Larsson, Bill Lindgren, Sanny Jacobsson (landslagsman i fotboll), Oddevolds båda målvakter Bert Karlsson och Sten-Erik Johansson. Liraren Nisse Blomqvist och storskytten Lennart Fridell som 1958 vann skytteligan och fick dra på sig U-landslagströjan och blev därmed GFKs första landslagsman någonsin!
Under 60-talet fortsatte man att spela i Div. III och man var även nere och vände i Div. IV under i säsong 1969. DM-handbollen gick dock bättre och man hade många framgångar i distriktet. Förutom juniorlag började det även komma yngre pojklag under denna tid och handbollen växte sig starkare i GFK. När man degraderades till Div. IV talades det om en sammanslagning tillsammans med Uddevalla HK men klubbens stora eldsjäl och starke man Ebbe Ljungberg kämpade vidare och GF Kroppskultur fortsatte att finnas till.
På 70-talet började det som GF Kroppskultur idag är kända för, sin stora ungdomsverksamhet. Under 1973/74 så skedde en stadsdelsindelning med lag och träningsgrupper med de nya fina hallarna som fanns att tillgå på Äsperöd, Ramneröd och Sommarhemmet, ansvariga för detta var Lennart Fridell, Nisse Blomqvist samt Ingemar Eriksson. Man hade totalt igång cirka 25 ungdomslag som delades in i åldersgrupperna Mini, Midi och Maxi. Först möttes lagen internt i respektive stadsdel och de bästa spelarna blev sedan uttagna till träningskurser i Idrottshallen och på Östrabo. I seriespelet så var det ofta GF Kroppskultur på första, andra och tredje plats i tabellen i alla åldersgrupper och det som sedan blev startskottet för många framgångar var när Pojkar födda 1959 vann Dalhemscupen som B-Pojkar. Man introducerade även tröjorna som vi känner dem idag, fyllda med stjärnor på ärmarna.
Fortsättning följer....